fbpx
Terug naar News         |  

12-09-2017  |  Angela Hof

FERRERO & NOC*NSF OPENEN 1E JOY OF MOVING LANE IN NEDERLAND

Integraal Kindcentrum (IKC) Het Noorderlicht uit Doetinchem krijgt als eerste locatie in Nederland een Joy of Moving lane. Deze lane is een centrale plek in de school die kinderen aanzet tot meer beweging. De lane werd tijdens de Sportieve Opening van het Schooljaar in de Nationale Sportweek onthuld door wethouder Drenth van de gemeente Doetinchem met sportpromotors van de Nationale Sportweek Annamarie Thomas en Mieke Cabout.

De leerlingen van IKC Het Noorderlicht begonnen de dag met een warming-up onder leiding van voormalig schaatsster Annamarie Thomas en Olympisch kampioen Mieke Cabout, beiden sportpromotors van de Nationale Sportweek. Daarna legden de leerlingen het Joy of Moving beweegparcours af, een combinatie van de MQSchoolTest en Apenkooi. De ambitie is dat de Sportieve Opening van het Schooljaar een jaarlijks terugkerend initiatief wordt.

Joy of Moving

In 2016 hebben NOC*NSF en Ferrero, partner van de Nationale Sportweek, het actieplan ‘Joy of Moving’ gelanceerd. Wij ondersteunen en adviseren de twee partijen bij de invulling van het actieplan. Via diverse initiatieven, waarbij kennis en plezier centraal staan, willen Ferrero & NOC*NSF kinderen in het basisonderwijs stimuleren meer en beter te bewegen.

Eén van de onderdelen in het actieplan is de aanleg van Joy of Moving lanes op scholen, een baan waar kinderen mogen rennen. Op diverse scholen in Denemarken bestaat zo’n renbaan al. Olivier Zwolsman, MVO manager Ferrero Nederland: “Niet rennen in de gangen is op veel scholen in Nederland de regel. Op de scholen in Denemarken waar een renbaan is aangelegd zien ze echter veel voordelen. Kinderen zijn sneller in de klas én hebben vaak meer plezier, concentratie en focus. Dit innovatieve concept past perfect bij onze doelstelling en vandaar dat we dit nu naar Nederland halen. We zijn heel trots dat IKC Het Noorderlicht als eerste basisschool in Nederland de Joy of Moving lane heeft omarmd.”

Bewegingswetenschappers van onder andere de Foro Italico Universiteit van Rome waar Ferrero mee samenwerkt en leerlingen van Het Noorderlicht gaan samen een ‘custom-made’ Joy of Moving lane ontwerpen voor de school. De ambitie van NOC*NSF en Ferrero is dat er uiteindelijk in elke Nationale Sportweek-gemeente een ligt. Beide benadrukken daarbij dat de veiligheid van kinderen en docenten uiteraard altijd voorop staat. Per school zal altijd eerst goed gekeken worden of het geschikt is voor de aanleg van een Joy of Moving lane.

Betere motoriek

Om de kennis over de motorische vaardigheden te vergroten kunnen, als onderdeel van het actieplan Joy of Moving, elk schooljaar 50 basisscholen gratis gebruik maken van de MQ SchoolTest. Met deze wetenschappelijke onderbouwde tool kunnen gymdocenten op laagdrempelige wijze inzicht krijgen in de motorische vaardigheden van kinderen en als basis gebruiken om een passend vervolgtraject te ontwikkelen.

Bekijk meer news en blogs

Typ en druk op Enter om te zoeken