fbpx
Terug naar News         |  

23-09-2020  |  2Basics

[BLOG] MODERNE GENEESKUNDE

We trekken rond met de camper. In Nederland, gedwongen door Corona. Ik droomde dat ik het had, zwetend in ons kleine camperbed, mijn strot verstopt, moeite met ademhalen. Toch niet goed opgelet!! Van wie kreeg ik het? Aan wie gaf ik het door?

Het openzetten van het achterraampje bleek genoeg om het angstige gevoel weg te laten trekken. Het irriteert me dat ik blijkbaar bang begin te worden. Ben nog nooit bang geweest ziek te worden! Misschien wel omdat ik al vroeg ermee te maken kreeg en het altijd weer overging.

We reden langs Pannerden, waar de weg eindigt in de rivier. Kasteel Doornenburg ligt daar aan de overkant. De kleine pont legde aan bij de behoorlijk steile helling. We namen de gok en kwamen zonder schrapen aan de overkant de dijk weer op.
Net buiten de muren van kasteel Doornenburg ligt de goed verzorgde kruidentuin.

In het midden van de tuin een groot uitgevoerd ‘kruidenboek’ met een overzicht waar elk kruid voor diende, vanaf de oude Grieken tot zo’n 150 jaar geleden, toen de ‘moderne geneeskunde’ het overnam. Moderne geneeskunde….

Ik heb het even opgezocht. Volgens de mensen die het kunnen weten, hebben op dit moment ca. 1,5 mln mensen een hart- of vaatziekte, 1,2 mln een longziekte, 2 mln een spijsverteringsziekte, lijden 1,2 mensen aan diabetes, hebben zo’n 2 mln mensen last van reuma, krijgt 1 op de 3 kanker en 1 op 10 problemen met zijn nieren, wordt 1 op de 5 in meer of mindere mate dement, gebruiken 1,5 miljoen mensen antistollingsmiddelen, schijnen er nog 2 mln Nederlanders rond te lopen met een psychische stoornis, slikt 1 mln mensen antidepressiva en heeft ongeveer de helft van Nederland een chronische aandoening, waaronder waarschijnlijk ook de 1,6 mln mensen vallen die een matige of ernstige handicap hebben. Natuurlijk hebben we hier allemaal medicijnen voor.

Het zou mij niet verbazen als we 7 tot 10 miljard pillen per jaar slikken in Nederland.
En ook niet als we daar goed ziek van worden. Hoezo geneeskunde?

Heeft die geneeskunde echt geholpen om ons ouder te laten worden?

De grootste sprong In levensverwachting maakten we zeer waarschijnlijk door heel veel betere hygiëne, veel betere voeding, beter onderdak, minder schrijnende armoede. Daardoor liepen kindersterfte en vroeg overlijden sterk terug. Voeg daar de vaccinaties bij, dan snap je waarom we gemiddeld veel langer leven dan 150 jaar geleden.

Terug naar het kruidenboek. Daarin staan 6 ‘oude’ regels voor een gezonde lifestyle, al kende men dat woord toen nog niet. Ze noemden het ‘een gezond evenwicht’.

  1. Adem goede zuivere lucht in
  2. Beweeg en rust voldoende
  3. Waak overdag en slaap ‘s-nachts
  4. Drink en eet niet teveel en hou altijd wat eetlust over
  5. Laat de wegen in het lichaam niet verstoppen en houd de poriën open
  6. Streef naar matigheid in emoties, in het bijzonder droefheid.

Misschien moeten wij ons dat weer eens als basis nemen..

Jos Heijke – partner 2Basics / MQ / Schooljudo

 

Typ en druk op Enter om te zoeken